Ceas Kinetic – descriere, pareri si 5 modele nou lansate

Mihai Matei

Un ceas kinetic este un tip unic de ceas de mână datorită structurii lui neobișnuite și a disponibilității relativ limitate. Acesta din urmă este, de asemenea, motivul pentru care marea majoritate a persoanelor interesate de ceasuri kinetice de mână nu le cunosc.

Ce este un ceas Kinetic?

Un ceas Kinetic este un ceas care folosește mișcarea încheieturii mâinii pentru alimentarea ceasului și care posedă un mecanism cu cuarț pentru măsurarea timpului. De aceea, este adesea numit mișcare automată cu cuarț, sau auto-quartz.

Cei care sunt familiarizați cu diferitele mecanisme știu că cronometrarea cu cuarț este cea mai precisă formă fizică de urmărire a timpului. Mișcarea automată, pe de altă parte, este prestigioasă și căutată datorită mecanismelor mobile sofisticate. Prin urmare, un ceas Kinetic este o combinație perfectă între precizia cuarțului și rafinamentul mișcării automate.

Seiko a lansat primul ceas kinetic în 1988. La acea vreme, problemele ecologice erau în centrul atenției, iar tehnologia a fost văzută ca un deschizător de drumuri care va lansa o nouă eră a ceasurilor cu cuarț. Din diverse motive, nu a mers conform așteptărilor și, până în prezent, Seiko este singurul producător care produce ceasuri Kinetic.

ETA, producătorul elvețian de mișcări de ceasuri, a încercat să concureze prin prezentarea mișcării sale cu cuarț automat, dar în cele din urmă a sfârșit prin a termina linia de produse. Unele dintre companiile afiliate Seiko , cum ar fi Pulsar și Lorus, au folosit tehnologia Kinetic în ceasurile lor, dar nu au continuat să facă acest lucru.

Cum functioneaza un ceas kinetic

Pendulul care se mișcă liber, de forma unei jumătăți de cerc, se învârte și rotește pinionul (un angrenaj mic și rotund care se angrenează cu un angrenaj mare) la viteză mare atunci când este purtat pe mână. Pinionul este, la rândul său, conectat la un mic generator electric care încarcă o bucată de cuarț. Energia este apoi stocată într-o baterie reîncărcabilă (sau, cu alte cuvinte, într-un condensator).

O baterie complet încărcată poate dura de la două săptămâni până la șase luni și rareori trebuie înlocuită, ceea ce face ca ceasurile Kinetic să fie relativ lipsite de griji.

Avantajele unui ceas kinetic

Unul dintre motivele care fac ca un ceas Kinetic să fie relativ lipsit de griji este înlocuirea inutilă a bateriei, care este probabil cel mai semnificativ avantaj față de celelalte mecanisme cu cuartz. Dar asta nu este tot ce oferă.

Deoarece cronometrarea se bazează pe mișcarea cu cuarț, precizia pe care o oferă ceasurile Kinetic este la același nivel ca în cazul unui ceas cu cuarț obișnuit. Așteptați-vă ca precizia să fie de aproximativ +/- 15 secunde pe lună. Comparativ cu precizia ceasurilor automate de același rezultat pe zi, nu pe lună asigură punctualitatea cronometrării cu cuarț în ceasurile de mână Kinetic.

Atunci când sunt complet încărcate, ceasurile Kinetic rezistă săptămâni, și chiar luni, fără să li se aplice nicio mișcare. Bateriile reîncărcabile au o capacitate de stocare decentă, iar funcția de hibernare este de mare ajutor în menținerea rezistenței în cazul în care ceasul nu este purtat o perioadă de timp. Un ceas obișnuit hibernează după 2-3 zile, dar o mică scuturare îl aprinde și setează ora și data corecte.

Deși acest tip de ceas are multe avantaje copleșitoare, el vine totuși cu câteva dezavantaje.

Cel mai semnificativ în ceea ce privește ceasurile Kinetic este faptul că acestea nu mai funcționează atunci când nu sunt purtate pentru o perioadă lungă de timp. Dacă ești unul dintre acei pasionați de ceasuri care are un sertar plin de ceasuri diferite pentru fiecare ocazie, acest aspect trebuie luat în considerare.

Toate acele ceasuri care au nevoie de alimentare automată pentru a funcționa trebuie să fie purtate frecvent. Dacă nu în fiecare zi, atunci cel puțin câteva zile pe săptămână. O cale de scăpare ar fi utilizarea unui înfășurător de ceasuri care să mențină ceasurile cu remontare automată complet alimentate.

Un alt dezavantaj, deși nu este cu adevărat o mare problemă pentru mulți, este numărul mic de ceasuri Kinetic disponibile. Seiko a patentat mișcarea și, deși multe companii au făcut un efort de a egala tehnologia sub un alt nume și au eșuat ulterior, nu veți găsi prea multe alte ceasuri Kinetic în afară de Seiko și afiliații săi.

Kinetic vs Automatic

Cea mai mare concepție greșită este atunci când ceasurile Kinetic sunt amestecate cu omologii automate. Un ceas kinetic NU este un ceas automat! Deși ambele mișcări sunt automate în ceea ce privește primirea energiei din mișcare și nu necesită alimentare manuală, diferențele definitorii se află în stocarea energiei și în mecanismul de cronometrare.

În timp ce ceasurile kinetice primesc energie de la un rotor care se învârte și o stochează într-o baterie reîncărcabilă, ceasurile automate conservă și rețin energia într-un resort; unul folosește cronometrarea cu cuarț, iar celălalt mecanică.

Una dintre cauzele concepției greșite este jargonul de fizică “cinetică”. Cinetic înseamnă mișcare, iar mișcarea generează presupunerea că un ceas “cinetic” este de fapt o mișcare automată, deoarece se alimentează tot prin energie cinetică. Nu putem judeca logica din spatele ei, deoarece este adevărată – energia cinetică ESTE cea care provoacă mișcarea.

Folosirea termenului “cinetic” ne duce la o altă cauză a concepției greșite – ambiguitatea. Mai multe mărci de ceasuri își descriu ceasurile automate prin intermediul cuvântului “cinetic”. Nu este greșit sau interzis să îl folosiți. Cu toate acestea, provoacă confuzii inutile atunci când o persoană dorește să cumpere un ceas Kinetic cu toate caracteristicile sale excelente, dar în schimb primește un ceas complet automat fără precizie de cuarț în el.

Prin urmare, țineți cont de faptul că numai Seiko vinde ceasurile Kinetic cu adevărat bune dacă doriți să ajungeți să aveți unul.

Am subliniat, de asemenea, cea mai semnificativă diferență dintre cele două mișcări – precizia. Disparitățile în ceea ce privește rezervele de energie sunt, de asemenea, notabile în condițiile în care ceasurile de mână Kinetic durează mult mai mult decât omologii automați – mai multe săptămâni față de câteva zile, respectiv.

Un dezavantaj minor pe partea Kinetic este că un condensator are nevoie de o înlocuire după aproximativ 8-10 ani, în timp ce o piesă automată necesită doar o întreținere regulată.

Kinetic vs Quartz

Din moment ce ceasurile de mână Kinetic posedă cronometrare cu cuarț, nu există nicio diferență în ceea ce privește precizia. Cu toate acestea, conservarea energiei variază de la unul la altul. Ceasurile cu cuarț au baterii complet încărcate care durează câțiva ani, în timp ce omologii Kinetic posedă acumulatori reîncărcabili cu o durată de viață de 8-10 ani.

Un pro pe partea de cuarț este că nu are nevoie de alimentare și continuă să funcționeze până când bateria se termină. Un alt avantaj în favoarea cuarțului este prețul mai accesibil, în timp ce ceasurile Kinetic au unicitate. Per total, în afară de mecanismul comun de cronometrare, cele două mișcări diferă destul de mult.

Kinetic SKA783P1

Seiko Kinetic SRN049P1

Seiko KINETIC SKA381

Seiko Kinetic SKA779P1

Seiko Kinetic SKA779P1