Toate dicționarele definesc bijuteria ca „obiect de podoabă confecționat din metal nobil.”
Poate nu este de datoria lor să ne explice întru totul ceea ce înseamnă bijuteria, sau poate nu reușesc să definească multitudinea de stări și înțelesuri pe care oamenii au ajuns să le ofere acestor podoabe atunci când devin bijuterii de familie. Și într-adevăr, sunt numeroase aceste roluri pe care le-am acordat bijuteriei. Le vom depăși pe cele născute din vanitate și ne vom apleca asupra unor care țin de respect și demnitate.
Cele care fascinează cu adevărat sunt cele care țin de comunicarea unor mesaje, fie că vorbim de mesaje pe care le așezăm noi pentru o anumită persoană, fie mesaje transmise cu bună știință pentru a fi anume citite de către cei care pot desluși așa ceva – cum făcea Madeleine Albright -, fie elementul de continuitate care pornește din ceea ce se cheamă bijuterie de familie.
Este un termen despre care am mai vorbit. Nu l-am inventat noi, însă este unul la care am aderat tocmai datorită valorilor pe care le adună. Legătura cu familia, conexiunea cu originile, și statutul de punte către viitor, spre ceea ce lași pe mai departe generațiilor viitoare sunt doar o parte dintre acestea. Exemplul public care stârnește cele mai multe emoții este cel al inelului de logodnă care a aparținut Prințesei Diana și care acum se află pe degetul lui Cate Middleton, soția fiului cel mare al acesteia. Și nu trebuie să îți pleci atenția spre case regale pentru a vedea astfel de exemple în jurul tău. Sunt numeroase familii care aderă tot mai mult la acest concept – bijuterii de familie.
Desigur, astfel de bijuterii trebuie să înglobeze materiale și mesaje care să le facă purtabile și peste zeci de ani când, trecute de la o generație la alta, acestea să fie în continuare de actualitate. Ori asta nu se poate face decât cu pietre naturale și metale nobile – cele care întrunesc fizic astfel de proprietăți.
Bijuteriile de familie, în sensul definit mai sus, pot căpăta și nuanțe. Pentru a ilustra una dintre acestea, vom rămâne în cadrul aceleiași familii, a celui de-al doilea urmaș al Prințesei Diana, Prințul Henry de Wales.
La recent anunțata logodnă cu Meghan Markle, aceasta a fost surprinsă purtând un inel de logodnă din aur galben cu un diamant central încadrat de altele două mai mici. Am aflat ulterior că aurul galben este culoarea preferată a logodnicei, ceea ce este în multe dintre cazuri o afinitate a familiilor nobile. Am mai aflat că piatra centrală, un diamant estimat la 2,5 carate, provine din Botswana, una dintre țările îndrăgite de către Prințul Henry. Bijuteria a fost realizată de către casa Cleave & Company, cea care se ocupă de realizarea bijuteriilor monarhilor britanici. Nuanța care ne leagă de bijuteriile de familie, despre care menționam adineaori, este îndeplinită prin montarea de-o parte și de alta a diamantului central, a două alte diamante care au aparținut unei broșe îndrăgite de către Prințesa Diana.
În acest fel, avem stabilită legătura cu trecutul familiei, iar cuvintele îi aparțin chiar lui Henry vorbind despre cele două diamante care au aparținut mamei sale: ”to make sure she’s with us on this crazy journey together.”
Există o consecință care rezultă din cele prezentate mai sus, și anume, faptul că aceste însușiri fac din această bijuterie una de neprețuit. Deși prețul aurului și al diamantelor este la îndemâna oricui, totuși, nu cred că se va găsi vreo casă de licitații care să pună un preț pe istoria și amintirile înglobate în acest inel.
Photo by Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage) Samir Hussein—Samir Hussein/WireImage
Foto: REUTERS/Toby Melville/File Photo