Despre aur se spune că este metalul zeilor – reprezentarea perfecțiunii absolute și a luminii cerești. Este simbolul bogăției spirituale și al avuției materiale, fiind folosit în crearea de bijuterii încă din cele mai vechi timpuri, datorită proprietăților sale nemaipomenite în ceea ce privește rezistența în timp și maleabilitatea în prelucrare, dând posibilitatea bijutierului ca printr-o creație să poată să ”atingă zeii”.
Este un metal care nu oxidează, astfel că este rezistent faţă de acizi, iar prin urmare în condiţii obişnuite de purtare nu-şi pierde strălucirea şi culoarea. Trebuie ştiut însă faptul că aurul este un metal moale, iar dacă ajunge în contact cu o suprafaţă dură, poate fi uşor zgâriat şi astfel îşi poate pierde luciul. De asemenea, purtarea sa continuă și îndelungată duce la depunerea de impurități, precum: praf, murdărie sau chiar calcar, în contact cu apa. Însă aceste situații sunt ușor remediabile dacă urmați sfaturile noastre atât pentru prevenirea deteriorării cât și pentru curățarea aurului. În continuare vă vom prezenta metode de curățare a aurului, respectiv cum se curăță aurul și ce presupune curățarea aurului, precum și de ce aveți nevoie pentru lustruirea aurului, astfel încât dumneavoastră să vă puteți bucura cât mai mult de strălucirea bijuteriei preferate.
Metode de curățare și lustruire a aurului
Următoarele metode de curățare și lustruire a aurului sunt relativ simple, putând fi puse în practică de oricine, nefiind obligatorie curățarea acestora la bijutier. Astfel, vă propunem următoarele metode de lustruire și curățarea aurului.
Dacă după utilizarea acestor metode de curățare și lustruire a aurului încă nu ați reușit să redați strălucirea și luciul bijuteriei, vă sfătuim să vă adresați unui bijutier profesionist, care cu pricepere și măiestrie vă va readuce bijuteria din aur la o stare „ca nouă”.
Câteva ”sfaturi de aur” pentru întreținerea longevității bijuteriilor dumneavoastră:
Păstrați bijuteriile în ambalajul lor original ori într-o casetă specială sau într-un săculeț moale.
Pentru ca bijuteriile dumneavoastră să strălucească mult timp de acum înainte, nu le purtaţi în timpul activităților casnice sau în cele sportive (când gătiţi, spălaţi vase, faceţi baie, mergeţi la piscină, ș.ad)
Înainte de a vă culca nu uitați să vă scoateți colierele, lanțurile, cerceii, brăţările goale şi cele cu o flexibilitate redusă, pentru că accidental, în timpul somnului, se pot deforma sau chiar rupe.
Nu purtați bijuterii goale în interior, în special brățările fixe, în împrejurări în care le-aţi putea lovi, pentru că odată îndoite acestea nu mai pot fi aduse la forma lor inițială.
Rodiul este un metal din grupa platinei, are o duritate ridicată și culoare alb-argintie, de aceea se aplică, prin galvanizare, pe bijuteriile din aur alb pentru a le oferi acestora un aspect alb-lucios. Rezistenţa şi strălucirea rhodiului pe bijuterii poate dura o viaţă întreagă sau doar o perioadă scurtă de timp pentru că aceasta este condiţionată de modul în care sunt îngrijite cât şi de reacţiile chimice ale organismului. Nu folosiţi bijuteriile cu rhodiu în apă şi la treburi casnice. Evitați contactul cu produsele cosmetice, în special de cele care conţin talc.
Protejaţi-vă bijuteriile de praf, de umiditatea parfumurilor şi de conţinutul fixativelor de păr.
Fiţi atenţi ca bijuteriile Dvs. să nu intre în contact cu soluţii acide sau cu ulei de motor.
Acordaţi atenţie sporită bijuteriilor cu perle, pentru că montura lor nu rezistă la şocuri mecanice. De asemenea, bijuteriile cu perle trebuie ferite de contactul cu apa.
Urmaţi instrucţiunile primite din partea consilierilor de vânzări referitoare la utilizarea sistemelor de închidere a bijuteriilor (brăţări, coliere, cercei, etc.). Defecțiunile apărute din nerespectarea celor menționate mai sus, atrag după sine pierderea garanției.
Dacă totuşi bijuteriile dumneavoastră nu mai au strălucirea corespunzătoare și încă vă întrebați cum se curăță aurul, adresați-vă cu încredere personalului de la Atelierele Sabion . Vă recomandăm verificarea și cosmetizarea profesională o dată pe an!