Montarea diamantelor și pietrelor prețioase necesită măiestria unei îndemânări artistice precise, deoarece în esență, unicitatea și prețiozitatea unei bijuterii sunt date de către maestrul bijutier care o creează cu suflet și migală.
Bijuteria, cu cât are mai multe pietre prețioase țintuite, cu atât este mai strălucitoare, captivând și fascinând totodată ochiul privitorului. Prin montarea diamantelor sau a altor pietre prețioase, bijuteria capătă însuflețire și strălucire, atribute aflate într-o perfectă armonie.
Maeștrii bijutieri a Casei de Bijuterii Sabion realizează cu îndeletnicire și pasiune atât țintuirea diamantelor cât și a celorlalte pietre prețioase. Lucrându-le cu precizie, se asigură că proporțiile și calitatea suprafeței fiecărei pietre sunt excepționale din toate unghiurile.
Rezultatele îndeletnicirii în ceea ce privește tehnica de țintuire a pietrelor prețioase pe care maeștrii bijutieri Sabion o au poate fi admirată accesând colecția noastră de bijuterii cu diamante .
Montarea pietrelor prețioase are la bază mai multe criterii: modelul/designul ales al bijuteriei, redarea strălucirii pietrei, stabilitatea pietrei și rezistența acesteia la șocuri mecanice. În funcție de aceste criterii, pot fi identificate mai multe tipuri de monturi ale bijuteriilor cu diamante sau cu alte pietre prețioase.
Vă prezentăm, în continuare, tipuri de monturi ale diamantelor și a pietrelor prețioase:
Montură cu gheruțe
Această montură presupune inserarea unei pietre între gheruțele metalice așezate sub formă de V, acestea prin strângere (sub forma unor brațe) acoperă marginile pietrei, fixând-o. De obicei, această montură presupune de la 3 – 4 gheruțe pentru pietrele mici până la 6 sau chiar 8 pentru pietrele mai mari. Este cel mai frecvent tip de montură întâlnit în montarea pietrelor pentru bijuterii . Este o montură sigură – în cazul ruperii, slăbirii sau agățării unei gheruțe, piatra rămâne susținută de celelalte gheruțe, sporind siguranța.
Montura bezel (locaș de piatră)
În acest caz, piatra este încasetată, iar pentru susținerea ei în lăcaș, marginile superioare ale acestuia sunt împinse peste laturile coroanei pietrei . Este un sistem de prindere sigur, însă are dezavantajul strălucirii scăzute a pietrei, care se realizează doar pe partea superioară. În cazul unei tăieturi ideale ale pietrei acest lucru nu ar trebui să constituie un dezavantaj.
Montura pavaj (pave)
Pietrele sunt montate în lăcaș, una lângă alta, sub formă de fagure , siguranța prinderii fiindu-le oferită de mici gheruțe. Este un model extrem de apreciat, în special la bijuteriile care au montate diamante pe suprafețe mari și care asigură un covor de străluciri venite de la mai multe pietre simultan, în funcție de mișcarea bijuteriei.
Montura canal (channel)
Acest sistem presupune realizarea unuia sau a mai multor canale, pereții acestui canal fiind cei care susțin pietrele , acestea fiind înșirate una în continuarea celeilalte.
Montura invizibilă
Este un sistem de prindere extrem de ingenios, asemănător monturii în canal, însă, fără a exista elemente vizibile de delimitare între pietre. De foarte multe ori, acest sistem de prindere a unor diamante de mici dimensiuni, unele lângă altele, poate crea cu ușurință efectul vizual al unei pietre mari .
Această tehnică a fost creată în 1930, de către Alfred Langlois , inspirat de un micro mozaic al secolului al XIX-lea, acesta a schițat o tehnică pentru fixarea pietrelor în bijuterii, fără a lăsa spații între ele, formând o suprafață continuă. În anul 1934, această tehnică a fost brevetată, fiind perfecționată în timp a devenit un simbol al casei de bijuterii franceze Van Cleef & Arpels.
Pentru a vedea mai bine cum se realizează montarea diamantelor și a pietrelor prețioase pe bijuterii, vă invităm să vizionați un scurt videoclip: