Urechiușele nou-născuților sunt decorate cu cercei încă din primele zile în diverse culturi, obiceiul fiind cel mai răspândit în cultura latino, asiatică și africană. În România, primii cercei pentru un nou-născut sunt căutați de către mămică sau nașă chiar dinainte ca cea mică să se nască, aceste bijuterii făcând parte din setul de obiecte prin care i se urează „Bun venit pe lume!”.
Purtarea cerceilor – scurt istoric
Obiceiul purtării cerceilor datează din Antichitate, aceștia fiind purtați inițial, în mod surprinzător, de către bărbați. Mai apoi, au devenit populari în Evul Mediu, când nobilii îi purtau ca semn distinctiv al bunăstării.
Abia începând cu secolul al XVII-lea, doamnele din înalta societate au început să poarte în mod frecvent cercei în tandem cu trendurile modei de la acea vreme.
Se pare că tradiția purtării cerceilor a fost, de atunci încoace, asociată cu feminitatea în sine, aceste accesorii pereche devenind reprezentative pentru eleganță și finețe – potențiatori ai frumuseții naturale a unui chip.
Primii cercei de aur pentru un nou-născut – găurirea urechilor
Farmecul acestor bijuterii este însoțit de un „compromis”: cu excepția acelor cercei care se închid cu clips, cuprinzând urechea de-o parte și de alta, toate modelele necesită găurirea în prealabil a lobului. O mică durere se simte în acest moment însă, dacă intervenția este realizată conform tuturor măsurilor de igienă, într-un mediu specializat, vindecarea va avea loc rapid și curând, orice urmă de disconfort va dispărea.
La fel se întâmplă și în cazul bebelușilor, atunci când alegem, conform tradiției, primii cercei pentru un nou-născut, și ne interesăm despre întreaga procedură așa încât aceasta să nu implice niciun risc iar întreaga experiență să fie minim invazivă.
Iată câteva întrebări cu care, fără îndoială, părinții se întâlnesc atunci când caută informații despre găurirea urechilor bebelușului:
La ce vârstă facem găurile în urechi?
Puteți alege să faceți acest lucru din primele zile de la naștere, când încă sunteți în maternitate. În acest caz, găurirea se va face în mod tradițional – personalul va utiliza un ac medicinal pentru a realiza găurile, după care va insera în acestea cercei pentru nou-născuți din aur sau cercei speciali din aliaj medical. Procedura tradițională este mai dureroasă decât alternativa, cu pistol, însă mulți părinți o aleg deoarece abilitățile motrice ale copilului nu sunt încă dezvoltate așa încât să-și atingă urechile ulterior și să genereze o eventuală infecție.
Dacă optați pentru realizarea găurilor cu pistolul, trebuie să știți că această metodă este indicată în România doar după vârsta de 3 luni, când bebelușului i-a fost administrată deja prima doză de vaccin antitetanos, cu toate că, pentru o siguranță completă, se recomandă să așteptați până după 6 luni. Până în vârsta de 3 luni, riscul ca bebelușul să sufere complicații din cauza unei infecții este mult mai ridicat decât ulterior.
Cui să ne adresăm pentru realizarea găurilor în urechi?
Dacă nu veți opta pentru efectuarea acestei proceduri în maternitate, atunci opțiunile recomandate sunt medicul de familie, pediatrul, un centru medical care asigură și acest serviciu sau un magazin de bijuterii de încredere.
Atenție! Nu încercați să faceți acest lucru acasă. Este un act care implică măsuri speciale de igienă, instrumentar atent dezinfectat și o tehnică ce asigură un rezultat estetic.
Cu ce trebuie să fie diferiți cerceii pentru bebeluș față de cerceii pentru copii mai mari sau de cercei în general?
Vom răspunde punctual la această întrebare, care este de-o importanță esențială în alegerea unei perechi de cercei de nou născuți adecvată:
materialul din care cerceii sunt realizați: sunt permise doar aurul de 14 / 18 kt, platina și aliajul medical. Sunt metale care minimizează riscul de infectare, fiind compatibile cu organismul uman așa încât să permită regenerarea rapidă a țesutului
sistemul de închidere – este important din minim două motive care decid asupra siguranței cerceilor. Aceștia trebuie să se închidă într-atât de bine încât să nu poată fi desfăcuți accidental de bebeluș și totodată, să se închidă fără să-l jeneze la spatele urechii. Recomandăm închiderea cu filet cu capătul rotunjit, așa cum o au multe dintre modelele noastre de cercei pentru nou născuți, sau cu tortiță clasică, cu închidere în față.
dimensiuni – cerceii pentru bebeluși vor fi semnificativ mai mici decât cei pentru copiii mai mari sau pentru adulți, atât în privința tijei, care trebuie să țină cont de spațiul dintre ureche și capul copilașului, cât și ca echilibru estetic în general. În plus, orificiul în care urmează a fi introdus cercelul este mult mai mic în cazul unei bebeluș.
Ce trebuie să facem după?
Cerceii pentru nou născuți, fie că sunt din aur de 14 k, cercei de bebeluși din aur 18 k fie cercei medicali, trebuie purtați continuu între 4 și 6 săptămâni, acesta fiind timpul necesar pentru ca rana să se vindece complet.
În această perioadă, se recomandă dezinfectarea cerceilor cel puțin o dată pe zi, utilizând dezinfectant și vată sau comprese sterile. Și urechiuțele se curăță delicat cu dezinfectant pentru a minimiza riscul unei infecții.
Primii cercei pentru nou născut – modele de cercei pentru bebeluși
Acum, după ce ați aflat informațiile esențiale despre găurirea urechilor celor mici, puteți alege în voie un model potrivit și în funcție de preferințele estetice. Mămicile și nașele sunt cel mai frecvent în căutarea unor modele de cercei din aur pentru bebeluși care să reflecte gingășia vârstei prin forme delicate și culorii vii, inspirate din natură și lumea necuvântătoarelor.
La Sabion, vă punem la dispoziție o colecție de cercei aur copii pentru care buburuzele, fluturii, ursuleții, florile și multe alte elemente de acest fel au fost o reală inspirație:
Iar dacă vă doriți pentru bebelușul dumneavoastră o pereche de cercei cu pietre, puteți opta între modelele din aur de 14 k cu pietre zirconia:
sau cele din aur de 18 k cu diamante, din colecția de lux:
Iar după ce ați ales primii cercei pentru nou născut, perioada post intervenție a trecut și orificiile s-au vindecat complet, este timpul să completați colecția de bijuterii pentru copii!