Semnul infinitului: semnificații

Mihai Matei

Informații generale despre simbolul infinitului

Se spune că matematica devine cu adevărat interesantă atunci când ne este introdusă noțiunea de „infinit”: dintr-o dată, imposibilul devine posibil iar aproape orice calcul devine realizabil datorită acestui „8” întors pe orizontală. Apoi, începem să observăm simbolul infinitului și în alte domenii, de la artă la apariții în viața de zi cu zi – imprimat pe haine sau ca piesă centrală a unei bijuterii.

Dincolo de reprezentările vizuale ale acestuia, nu trebuie să uităm că este și un concept cu semnificații profunde pentru filosofie și literatură, regăsite în expresii precum „pentru totdeauna”, „veșnic”, „eternitate”, „nesfârșit”, „interminabil”. De-a lungul timpului, multe întrebări s-au ridicat în jurul infinitului, iar oamenii le-au tratat în fel și fel: de la declarații de iubire la ample teorii filosofice.

Origini – despre infinit în matematică și științe

Despre ce înseamnă infinitul s-a discutat pentru prima oară în Grecia Antică. Grecii utilizau cuvântul „apeiron”, care însemna „nemărginit” și avea o conotație negativă în acea lume a formelor definite care tindeau spre perfecțiune. Nemărginitul sau infinitul reprezenta, pentru ei, haosul originar din care lumea a fost creată și față de care aceasta se îndepărtează constant iar de aceea, Platon sau Pitagora nu îl tratau. Aristotel a fost primul care a asociat curgerea timpului și divizarea spațiului cu un infinit potențial – admițând, astfel, posibilitatea ca anumite lucruri chiar să fie fără sfârșit. Mai târziu, despre infinit a scris și Plotin, iar debutul în filosofia creștină medievală și-a făcut-o prin Sfântul Augustin și Toma din Aquino.

În matematică, fizică sau astronomie, pe această temă au dezbătut Galileo Galilei, Newton, Leibniz, dar și alți oameni de știință importanți.

Simbolul infinitului, și anume „∞” , a fost inventat în anul 1655 de către matematicianul englez John Wallis , care l-a descris ca o linie care nu se termină niciodată . Pe lângă acest semn, a inventat și diviziunea 1 / ∞, care presupune că există numere și cantități nemăsurabile, care tind către 0.

Odată introdus oficial în matematică, a devenit cunoscut pretutindeni în lume și folosit ca atare, deschizând orizonturi noi pentru dezvoltarea teoriilor științifice moderne și contemporane.

Cuvântul modern „infinit” provine din latinescul „infinitas”, care înseamnă „fără margini”.

Semnificații spirituale ale infinitului

Ouroboros

Una dintre cele mai vechi semnificații ale infinitului ca semn este cea a Ouroboros-ului, reprezentat ca un șarpe sau dragon care își mănâncă propria coadă, având poziția cifrei 8. Acest semn are origini egiptene și reprezintă în diverse culturi ciclul nesfârșit al vieții, dar este cunoscut și ca simbol al fertilității. Semnificația Ouroboros constă în gura șarpelui, care este simultan o sursă distructivă și o sursă regenerativă. Privit astfel, semnul infinitului este cel al regenerării neîncetate.

Creștinism

Din perspectivă creștină, cifra 8, cu care este asociată infinitul, semnifică noul început, o nouă ordine a creației și chiar învierea care deschide viața veșnică . Cea mai cunoscută apariție a cifrei 8 în Biblie este legată de numărul de înfățișări pe care Mântuitorul le-a avut pe pământ după Înviere.

Simbolul infinitului în sine nu avea cum să fie prezent în Biblie, însă asocierea ulterioară a acestuia cu semnificațiile numărului 8 le permite creștinilor să-l privească într-un sens pozitiv.

Culturi

În India Antică și Tibet, simbolul infinitului era un reprezentant al perfecțiunii și al dualității între energia masculină și cea feminină .

În cultura celtică există noduri realizate ca simbolul infinitului care creează impresia unei repetări la nesfârșit .

O altă adaptare populară pentru simbolul infinitului este simbolul malin suedez , care înfățișează semnul infinitului însă cu o săgeată care trece prin centrul acestuia și care reprezintă provocările pe care le întâlnim pe parcursul vieții , pe drumul înspre atingerea desăvârșirii.

De asemenea, o semnificație importantă o are simbolul infinitului în feng shui : în acest domeniu, este considerat simbolul echilibrului cosmic . Aceasta este și semnificația cifrei 8 în feng shui. Adepții practicilor feng shui consideră că dacă este amplasat într-un loc luminos al casei, va atrage energii pozitive, noroc și succes.

Iubirea și romantismul

Nicăieri nu a căpătat mai multe semnificații simbolul infinitului decât în scrierile romantice, care au devenit sursa celor mai frumoase jurăminte de iubire. Iată câteva dintre modurile în care acest semn este privit ca semnul iubirii eterne:

sentimentele profunde care nu se sfârșesc niciodată

reunirea cu sufletul pereche

sacrificiul de a te oferi celuilalt întru totul

conexiunea nemuritoare

scopul construirii constante a sinelui în comuniune cu celălalt

O semnificație romantică are și dublul infinit sau semnul infinit pe infinit – cu două semne împletite, care este de asemenea popular, reprezentând într-un mod unic legătura indisolubilă între două suflete.

Simbolul infinitului, semnificația magică

Acest simbol este interesant și pentru adepții tarotului, deoarece se regăsește pe cartea VIII, cartea forței, care înfățișează o femeie ce îmblânzește un leu. Aceasta este cea mai cunoscută asociere a simbolului infinit cu o semnificație magică. Deasupra capului femeii este semnul infinitului, care face trimitere la forța interioară aducătoare de echilibru între polul uman și polul sălbatic al fiecărei persoane.

Bijuterii cu simbolul infinitului