Tipuri de aur

Mihai Matei

Aurul este, fără îndoială, metalul prețios care a influențat cel mai mult destinul omenirii. Privit panoramic, istoria îl cunoaște drept metal al zeilor, amuletă, bijuterie, monedă de schimb, indicator economic, component al tehnologiei moderne, mijloc de investiție, dar și ca simbol al bunăstării și condiției sociale înalte.

Am pregătit o serie de informații elementare despre cel mai îndrăgit metal din lume, menite să completeze cunoștințele despre diversele tipuri de bijuterii din aur pe care le făurim în Atelierele Sabion.

Proprietăți chimice ale aurului

Simbol chimic: Au

Nr. atomic: 79

Serie chimică: metal tranzițional, solid

Aspect: galben-auriu intens

Temperatura de topire: 1064 grade Celsius

Temperatura de fierbere: 2970 grade Celsius

Aceste caracteristici fac din aur cel mai maleabil metal prețios, așadar cel mai versatil material utilizat pentru prelucrarea bijuteriilor, datorită capacității sale de a fi bătut în plăci extrem de subțiri, dar și cel mai ductil metal prețios, ce poate fi transformat în orice formă care se păstrează în timp. Aurul permite prelucrarea prin tragere în fire, obținându-se astfel bijuterii fine din fire foarte subțiri de metal prețios.

Culoarea naturală galbenă, intensă și vibrantă a aurului a fost asociată încă din cele mai vechi vremuri cu energia și vitalitatea oferite de soare. Capacitatea de a reflecta puternic lumina este una dintre proprietățile esențiale ale metalului prețios, care devine suportul ideal pentru montarea pietrelor ce urmează a străluci în cele mai seducătoare moduri.

Karatajul aurului

Suntem frecvent întrebați „Câte tipuri de aur galben există?”. La această întrebare se poate răspunde doar raportându-ne la grila de măsurare a purității aurului în general, reținând faptul că deși există o tendință generală a oamenilor de a se raporta la aurul galben ca „aur autentic”, celelalte nuanțe de aur împărtășesc aceleași criterii de karataj.

Cele mai cunoscute tipuri de aur sunt cel de 14 karate, de 18 karate și de 24 karate. Vom explica îndată ce înseamnă această clasificare.

Aurul de 24 karate presupune că din 24 de părți totale de aur, toate cele 24 sunt aur pur, nealiat cu alte metale. Însă aurul pur este foarte rar prelucrat astfel în bijuterie, deoarece este un metal moale, care se poate deforma, zgâria sau chiar rupe cu ușurință. Acesta este și motivul pentru care, încă de la descoperirea primelor metode de realizare a bijuteriilor prețioase, a putut fi utilizat chiar și cu cele mai primitive unelte.

Pentru a-i spori rezistența, aurul trebuie aliat cu alte metale. Urmările acestui proces sunt creșterea rezistenței aliajului rezultat și schimbarea culorii în scop decorativ. O altă consecință a alierii aurului cu alte metale este și scăderea prețului aliajului nou obținut, cantitatea de aur din acesta fiind mai mică.

Astfel, obținem:

aurul de 18 karate , care conține 18 părți de aur și 6 părți de elemente de aliere;

aurul de 14 karate , care conține 14 părți de aur și 10 părți de elemente de aliere – este cel mai frecvent utilizat și preferat în domeniul bijuteriilor;

aurul de 9 karate , care conține 9 păți de aur și 15 părți de elemente de aliere – este titlul minim legal pentru bijuteriile din aur, conform legislației românești.

Tipuri de aur în funcție de marcaje

După anul 1975, pentru expunerea purității aurului a fost introdusă exprimarea în miimi din greutatea totală a aliajului. Conținutul de aur exprimat în miimi este de regulă și marcajul care se găsește inscripționat în bijuterii. Utilizarea terminologiei karat/miimi este determinată de legislația fiecărei țări. În România marcarea se efectuează cu titlul legal exprimat în miimi. Din 1.000 de miimi, dacă toate sunt din aur, se echivalează cu 24 de karate, deci aurul pur. În același fel, titlului aliajului de 18 karate îi sunt echivalente 750 de miimi. Adică, din cele 1.000 de miimi ale aliajului, 750 sunt aur pur, iar restul de 250 de miimi sunt elemente de aliere. Similar pentru titlul de 14 karate – 585 de miimi sunt aur pur, iar restul de 415 sunt elemente de aliere.

Tipuri de culori de aur

Sunt multiple nuanțe în care bijuteriile de aur pot fi realizate astăzi, prin procedee de aliere a metalului prețios. De la culoarea originală, galbenă intensă, s-au creat de-a lungul timpului bijuterii din aur alb (o categorie în vogă în România de mai bine de trei decenii), din aur rose (un trend ascendent, prezentat comercial ca roz, brun, roșu, piersică) sau cu alte nuanțe inedite.

Câteva dintre combinațiile populare de aur + aliaje și rezultatele acestora sunt:

Aur pur + Argint fin + Cupru = aur galben, care păstrează intensitatea culorii naturale a aurului pur;

Aur pur + Cupru + Zinc + Paladium = aur alb – este de fapt un gri foarte deschis, ușor gălbui, cu aspect metalic. A devenit popular în lume după anii 1920, ca alternativă la platină;

Aur pur + Cupru + Argint fin + Zinc = aur rose;

Aur pur + Cupru + Argint + Zinc = aur verde – o culoare galbenă cu tentă verzuie;

Aur pur + iridiu sau galiu = aur albastru sau aur pur + aluminiu în anumite condiții = aur violet – dar sunt aliaje mult prea casante pentru a fi utilizate în bijuterie;

Aliaj de aur + tratament de suprafață aplicat galvanic sau prin laser = aur negru

Pentru a crește strălucirea și durabilitatea bijuteriilor din aur, se practică placarea cu rodiu – un metal nobil, dur, rar, de culoarea argintiu deschis. De aceea, în cazul anumitor bijuterii veți sesiza observația „cu un strat de rodiu aplicat”.

Un avantaj al rezistenței obținute prin alierea aurului este capacitatea bijuteriilor realizate de a fi mai bine șlefuite: astfel, se obține o putere de reflexie a luminii crescută față decât cea a aurului pur, fin: bijuteria va străluci într-un mod remarcabil, elegant!

Portofoliul Sabion cuprinde creații românești, lucrate de maeștri bijutieri, care satisfac toate așteptările în materie de bijuterii din aur .

Dăruim amintiri împreună.