Cele mai scumpe bijuterii din lume sunt opere de artă în adevăratul sens al cuvântului – unice și fascinante pentru frumusețea și măiestria prin care au fost create.
Istoria omenirii a confirmat faptul că din cele mai îndepărtate timpuri, atât femeile cât și bărbații au apreciat bijuteriile, creându-le și purtându-le cu mii de ani în urmă. Regăsim printre bijuteriile remarcabile ale lumii de la simple brățări și lănțișoare din scoici până la coroane și coliere bătute cu diamante și alte pietre prețioase.
Se spune că frumusețea se găsește în ochii privitorului, astfel bijuteriile au o semnificație cât se poate de personală iar ”frumusețea lor” diferă de la persoană la persoană. Însă trebuie să agreăm că o bijuterie cu o valoare mare, precum cele pe care le vom prezenta mai jos, este frumoasă și fascinantă pentru toți privitorii. De aceea astfel de bijuterii au fost considerate și purtate drept simbol al statutului , astfel că o parte din aceste bijuterii au fost transmise din generație în generație, fiind de înțeles valoarea exorbitantă la care au putut ajunge astăzi unele dintre ele, care ne permite să realizăm topuri cu cele mai scumpe bijuterii din lume.
În continuare am realizat un top bijuterii scumpe prin care prezentăm 7 piese remarcabile – un deliciu pentru ochii privitorului!
1. The Hope Diamond (Diamantul Hope) – 250 milioane de dolari
Această operă de artă este cea mai scumpă bijuterie din lume și probabil cea mai faimoasă. Este o piesă ce are ca și piatră principală un diamant albastru de 45.52 ct.
Și această minunată bijuterie, ca fiecare dintre bijuteriile din acest top, vine cu o poveste, mai precis cu o legendă. Despre deosebita bijuterie se spune că ar aduce ghinion și blesteme, însă aceste aspecte nu au reușit să facă piesa de artă mai puțin faimoasă decât este. Legenda este posibil să fi pornit de la luminescența considerată ciudată din diamant. Urmele sale de bor lasă piatra strălucind într-o nuanță uluitoare de roșu chiar și atunci când bijuteria nu este expusă luminii.
Piatra de diamant a acestei bijuterii a suferit de-a lungul timpului mai multe redimensionări, fiind mai mare atunci când a fost găsită în minele din Sudul Indiei, în Golkonda.
În 1666, diamantul a fost cumpărat de un negustor de bijuterii francez, Tavernier, și a luat numele de Tavernier Blue. La scurt timp după, diamantul a fost tăiat și redenumit French Blue și sub acest nume a fost vândut către regele Louis al XIV-lea, în anul 1668. În anul 1792, diamantul a fost furat familiei regale și tăiat din nou, iar cea mai mare piatră va primi numele de Hope (Speranță). Din acel moment piatra a avut mai mulți proprietari, dar în cele din urmă a fost vândut unei tinere milionare din Washington, pe nume Evelyn Walsh McLean, în 1911. Când a murit (după ce a suferit multe tragedii despre care se spune că au provenit din blestemul diamantului), bijuteria a fost vândută altui comerciant de bijuterii, pe nume Harry Winston, care în anul 1598 a donat piesa Muzeului de Istorie Naturală din Smithsonian, unde este și astăzi expusă.
2. Peacock Brooch (Broșa Păun) — 100 milioane de dolari
A doua dintre cele mai scumpe bijuterii din lume este o broșă minunată care și-a făcut apariția pentru prima dată în 2013 la târgul de artă TEFAF din Olanda. Broșa, în formă de păun, conține un total de 120,81 de ct. și peste 1.300 de pietre de diamante albe, galbene, albastre și portocalii. Diamantul central, de culoare albastru închis, este unul foarte rar și are 20,02 ct. Proprietarul și locul unde se află această broșă nu sunt făcute publice în acest moment.
3. Pink Star — 71.2 milioane de dolari
Acest diamant roz, denumit „steaua roz” are 59,6 ct, însă înainte de a fi tăiat avea mărimea de 132,5 ct. A fost extras dintr-o mină din Africa de Sud în 1999. Institutul de Gemologie din America a clasat această piatră drept cel mai mare diamant roz cu cea mai mare claritate, cunoscut până în prezent.
În 2017 a fost vândut în cadrul unei licitații, pentru suma de 71.2 milioane de dolari. Proprietarul acestei minunate piese este Chow Tai Fook Enterprises din Hong Kong.
4. Oppenheimer Blue – 57.5 milioane de dolari
Această bijuterie a fost denumită după Phillip Oppenheimer, și are 14.62 ct. de culoare albastru viu. Acest diamant ca Steaua Roz, a fost catalogat de către Institutul American de Gemologie ca fiind cel mai mare diamant de culoarea albastru viu din lume.
Și acest diamant are o poveste misterioasă, a fost găsit într-o mină din Sudul Africii, undeva la mijlocul secolului XX, însă mai multe detalii nu se cunosc deoarece compania minieră și-a închis arhiva, nemaiputând fi accesibilă. Ceea ce se cunoaște despre acest diamant este faptul că a ajuns în familia Oppenheimer, după ce Phillip Oppenheimer a dăruit această bijuterie soției sale, însă nu se cunosc detalii precum de unde a fost cumpărată bijuteria și la ce preț.
5. L’Incomparable Diamond Necklace (Colierul cu diamante
L’Incomparable )– 55 milioane de dolari
Acest colier a fost creat din aur de 18 kt și are încrustate diamante de 407.48 ct. poziționându-l „incomparabil” în raport cu celelalte coliere ale lumii. Diamantul central este cunoscut ca fiind cel mai mare diamant galben, intern, fără imperfecțiunii din lume. Acest diamant are mărimea unui ou iar colierul este catalogat ca fiind cea mai scumpă bijuterie din lume din categoria sa, la ora actuală.
Povestea diamantului central, este cât se poate de bizară, a fost găsit de către o tânără din Congo, din întâmplare, într-o grămadă de moloz minier.
6. Blue Moon of Josephine – 48.4 milioane de dolari
Acest diamant are 12.03 ct. și este cea mai scumpă bijuterie cu diamant vândută vreodată, prin raportare la caratajul diamantului. A fost cumpărat în 2014 de către miliardarul din Hong Kong, Joseph Lau Luen-hung. Acesta l-a cumpărat pentru a-l face cadou fiicei sale de 6 ani Josephine.
Și acest diamant este unul descoperit în minele din Sudul Africii și este un diamant rar datorită culorii sale albastru cristalin. Inițial diamantul când a fost descoperit avea 29.6 ct.
7. The Hutton-Mdivani Jadeite Necklace (Colierul jadeit Hutton-Mdivani) – 27.4 milioane de dolari
Această faimoasă bijuterie face parte din colecția de bijuterii Cartier și este creată din 27 de mărgele de jad cu o cheiță din aur de 18 kt. încrustată cu diamante și rubine, meritând o poziție în top bijuterii scumpe din lume.
Este o bijuterie remarcabilă cu istorie în familia regală georgiană. Primul său proprietar a fost moștenitoarea americană Barbara Hutton, care a primit acest colier ca și dar de nuntă, atunci când s-a căsătorit cu prințul Georgiei Alexis Mdivani, în anul 1933.
Colierul a fost conceput special pentru Hutton și a rămas în familie timp de cinci decenii, până la moartea ei în 1979. Barbara Hutton a fost moștenitoarea magnatului Frank Winfield Woolworth, ceea ce a făcut-o una dintre cele mai bogate femei din lume până la 21 de ani.
Invităm iubitorii de bijuterii cu pietre prețioase să descopere colecția de piese din aur de 18 karate încrustate cu diamante!
Dăruim amintiri.