Topazul

Mihai Matei

Informații generale

Topazul este o piatră semiprețioasă care satisface privirea prin intensitatea culorii, strălucire și claritate. În timpurile vechi, era cunoscut și ca „piatra prețioasă topaz”, datorită caracteristicilor deosebite. Calitățile sale sunt apropiate de cele ale diamantului motiv care i-a făcut în 1797 pe descoperitorii unui cristal de 1680 carate să creadă că este diamant, acesta fiind de fapt un topaz natural. Diamantul a fost montat în coroana casei regale Braganza din Portugalia.

Se crede că denumirea topazului provine din grecescul Τοπάζιος (Τοpáziοs), denumirea din Antichitate a unei insule greu accesibile din Marea Roșie, renumită pentru pietrele unice descoperite acolo. Ulterior, insula ar fi ajuns să fie cunoscută drept „tărâmul topazului”. „Topazos”, iar astăzi se numește Zabargad sau insula St. John`s.

O altă versiune a etimologiei cuvântului ar fi că acesta provine din sanscrită, limbă în care s-ar traduce prin „foc” sau „căldură”. Astfel ,nu întâmplător acestei pietre îi este atribuit elementul masculin solar care subliniază forța sa energetică.

Proprietăți fizice și unde se găsește

Topaz – proprietăți fizice

Tip de mineral: Grupul IX de silicați (nezosilicați)

Culoare: incolor, alb, albastru deschis, galben, maro gălbui, portocaliu, roșu, gri, verde, roz și roz roșiatic

Dungi: albe

Duritate Mohs: 8

Gravitate specifică: 3.53 – 3.56

Clivaj: perfect

Tăietură: neregulată

Sistem de cristale: ortorombic

Cum se găsește: cristale prismatice

Formulă chimică: Al 2 (F, OH) 2 SiO 4

Proprietăți optice: Biaxial (+)

Transparență: transparent

Aspect: vitros

Indice de refracție: 1.609 – 1.643

Birefringență: 0.008

Dispersie: 0.014 (BG), 0.08 (CF)

Flourescențe: roz: maroniu | roșu: galben maroniu | galben: portocaliu gălbui

Două dintre aspectele remarcabile ale topazului sunt faptul că intensitatea culorilor acestuia poate varia în funcție de unghiul din care este privită piatra și faptul că nu se dizolvă în majoritatea solvenților chimici, fiind mai degrabă predispus la spargeri dacă este lovit puternic.

Unde se găsește

Minereurile de topaz se pot găsi, funcție de culoare, în mai multe țări precum: Rusia, Cehia, Afganistan, Norvegia, Pakistan, Italia, Brazilia, Japonia, Germania, SUA.

Îngrijire

Topazul nu este afectat ușor de agenții chimici regăsți în produsele cosmetice, însă poate fi deteriorat în condiții de mediu, astfel că:

evită să porți bijuteria cu topaz zi de zi, chiar dacă piatra se regăsește într-un inel sau un pandant pe care ai fi tentată să-l ții mereu aproape;

nu expune piatra la schimbări bruște de temperatură (de la frig puternic la căldură puternică și invers), deoarece există riscul de a se produce fisuri;

nici expunerea prelungită la razele solare sau la o sursă de căldură nu-i este benefică topazului, deoarece își poate schimba definitiv culoarea;

topazul nu se curăță cu aburi sau cu ultrasunete. Cel mai simplu și eficiehnt mod de  curăța această piatră este cu soluție din apă și săpun, aplicată cu grijă, cu o cârpă moale de bumbac.

Proprietăți metafizice

Proprietăți metafizice și beneficii (în funcție de culoare)

Topaz imperial sau topaz galben – ținut aproape de inimă, conferă viață lungă și stimulează inteligența. Această nuanță, topaz imperial, dăruiește creativitate purtătorului și este utilă pentru cei care suferă de depresie și atacuri de panică deoarece ridică nivelul vibrațional al optimismului.

Topaz albastru –  este frecvent confundat cu piatra de acvamarin (din păcate este foarte dificil de găsit un topaz albastru natural și nu tratat). Ca toate pietrele albastre, topazul albastru vă va ajuta să vă echilibrați cu universul și divinitatea. Este o piatră relaxantă care vă conectează cu sufletul vostru și este des utilizată în meditații.

Topaz portocaliu – se folosește pentru trezirea instinctului și stabilirea armoniei. Ajută la dezvoltarea spontaneității precum și a auto vindecării și are capacitatea de a ajuta în depășirea depresiei și a problemelor interpersonale.

Topaz roz – este una dintre cele mai rare culori de topaz, cu greu se găsesc exemplare autentice unde nu s-a intervenit asupra culorii. Din punct de vedere energetic, este cea care ajută în dezvoltarea credinței, a conexiunii cu divinitatea și restabilirea păcii.

Topaz roșu –  este cunoscut drept piatră cu o energie puternică, datorită legăturii sale solare și reprezintă focul sacru interior.

Topaz incolor – la fel ca cel roz, este dificil de găsit în natură. Acesta ajută la călătoria interioară fiind perfect pentru practicile de meditație.

Topaz verde – este cel care ne dă imbold să fim ceea ce suntem, activând personalitatea, simbolizând echilibrul, imortalitatea și puterea sufletească.

Topaz maro –  ajută în dezvoltarea laturii pozitive a personalității.

Topazul și zodiile

Topazul mai este cunoscut și ca piatra celor născuți în luna noiembrie – se crede că există beneficii speciale pe care le aduce acestor nativi, precum: loialitate, prietenie, încredere, echilibru emoțional.

Este extrem de compatibil cu zodia Scorpion dar potrivit și pentru Săgetător și Balanță.

Legende

În timpurile vechi, se credea despre topaz că ar fi piatra – simbol al castității și a sincerității, ce era dăruită femeilor care urmau să se căsătorească pentru a binecuvânta uniunea matrimonială cu fericire și trăinicie.

Se crede că piatra de topaz purtată la gât, ajută la menținerea mișcărilor energetice interioare în mod armonios și contribuie la conștientizarea acestora. Topazul este piatra care ghidează călătoria interioară și ajută călătorul să realizeze care sunt efectele unui cuvânt sau al unei acțiuni greșite. Este o gemă care dăruiește fericire și este indicat să o avem aproape atunci când trecem printr-o perioadă tensionată. Piatra de topaz  „susține”  fericirea și înnoirea atât din punct de vedere spiritual cât și fizic.

Egiptenii foloseau piatra de topaz pentru a se proteja de energiile negative, aceasta fiind  atribuită zeului Ra (zeul soarelui). Grecii o foloseau pentru protecție și forță fizică.

Preoții evrei foloseau topazul drept amuletă împotriva răului, considerând-o simbol al înțelepciunii și curajului. Astfel piatra de topaz era una dintre cele 12 pietre folosite la această amuletă, care reprezenta cei 12 îngeri care protejează Poarta Cerurilor.

Topaze celebre

Topazul „Braganza”

Topazul montat pe tiara casei regale portugheze Braganza este cel mai cunoscut din lume, cel care a fost confundat pentru multă vreme cu un diamant datorită trăsăturilor sale similare (incolor, cu o puternică strălucire și claritate).

Topazul auriu american

Este una dintre cele mai mari pietre fațetate din lume, cântărind 22,892.5 carate (aprox. 4,58 kg). Poate fi văzută la Muzeul Național de Istorie Naturală a Institutului Smithsonian.

Topazul El-Dorado

Cel mai mare topaz fațetat are 31.000 carate, deci aprox. 6,2 kg și a  fost descoperit în Brazilia, în 1984, la o greutate inițială de 37 kg. Se regăsește în Expoziția Specială de Colecții de pietre prețioase, în Europa.

Bijuterii cu topaz

Topazul este o piatră foarte apreciată de către maeștrii bijutieri datorită varietății coloristice. Cele mai folosite sunt pietrele de topaz de culoare albastră – le îndrăgim și noi, la Sabion, iar de aceea am creat o varietate de bijuterii cu topaz, precum:

Inel realizat manual din aur alb de 14 karate, având montat în centrul său un topaz fatetat.

Pandant realizat din aur de 14 karate, având montate pietre naturale de topaz, london blue topaz și calcedonia.

Cercei din aur de 14 kt cu topaze și zirconii incolore.