Totul despre cuarț

Mihai Matei

Cuarțul este cel mai abundent și răspândit mineral găsit la suprafața Pământului, fiind răspândit în toate părțile lumii. Se formează la toate temperaturile. Se găsește în roci magmatice, metamorfice și sedimentare. Este foarte rezistent la intemperii atât mecanice, cât și chimice.  Această durabilitate îl face mineralul dominant al vârfurilor munților și elementul principal regăsit în nisipul de pe plajă, din râuri și din deșert.

Cuarțul este unul dintre cele mai comune și variate minerale de pe pământ, iar culorile sale abundente produc multe tipuri de pietre prețioase. Ametistul și citrinul sunt cele mai populare și valoroase tipuri de cuarț. Calcedonia descrie orice formă de cuarț care este microcristalină, sub formă compactă, fără cristale vizibile. Varietățile colorate de calcedonie poartă denumiri diferite, ca de exemplu agatul, carneolul ( brun-roșcat), ochiul de tigru (galben-brună) și crisoprazul (verde deschis). Cel mai frecvent, varietățile de cuarț sunt tratate drept pietre diferite iar fiecare are propriile caracteristici pentru care sunt alese în lumea fascinantă a bijuteriilor.

Cuarțul pur, cunoscut și sub numele de cristal de rocă, este incolor. Diverse impurități prezente în roca de cuarț sunt responsabile pentru paleta extinsă de culori a acestei pietre. Principalele tipuri de cuarț cristalin cunoscute și utilizate drept pietre semiprețioase sunt următoarele:

Ametist

Ametistul este cea mai populară și valoroasă piatră prețioasă de cuarț.  Ametistul variază în culoare de la mov deschis la purpuriu închis.

Citrin

Citrinul se regăsește în nuanțe de galben, portocaliu sau maro-roșcat. De obicei, este colorat prin tratament termic cu ametist sau cuarț fumuriu. De culoare galben deschis sau galben lămâie, citrinul este adesea numit Lemon Quartz , în domeniul pietrelor naturale.

Cuarț fumuriu

Cuarțul fumuriu este varietatea maro, „fumurie” de cuarț.  Are o culoare de la maro deschis la negru. În ciuda culorii sale închise, este rareori opacă.

Cuarț  roz

Culoarea sa variază de la o intensitate de roz deschis la roz mediu. Cuarțul roz este adesea lăptos sau tulbure și poate fi lipsit  de o transparență bună.

PANTONE® Color Institute, compania care declară culoarea anului, a numit cuarțul roz ( Rose Quartz) drept „Culoarea anului” în 2016.

Cristal de rocă

Soiul incolor și transparent al cuarțului, lipsit de orice impurități, este cunoscut sub această denumire. Tăieturi impecabile și foarte mari se pot face cu această piatră.

Cuarț lăptos

Milky Quartz este varietatea albă, translucidă până la opacă a cuarțului. Deși este foarte comun în natură, nu este folosit ca piatră prețioasă.

Cuarț Rutilat

Cuarțul incolor cu incluziuni de rutil galben-auriu, cu inserții fine, este cunoscut  sub numele de cuarț rutilat.

Ametrin

Denumirea vine de la numele celor două pietre din care este compus: ametist + citrin. Ametrinul este o combinație interesantă de culori, respectiv ametist purpuriu și citrin galben-maroniu.

Prasiolit sau cuarț verde

Prasiolitul sau cuarțul verde are coloarea verde deschis,  obținută prin tratamentul termic al anumitor tipuri de ametist. Poate fi numit și „ametist verde” de către unii bijutieri.

Cuarț albastru

Soiul albastru de cuarț care este obișnuit în natură, este rareori folosit ca piatră prețioasă.

Cuarț turmalinat

Cuarțul incolor cu incluziuni de turmalină, adesea sub formă de cristale negre lungi și subțiri, este cunoscut sub numele de “cuarț turmalinat”.

Cuarț ochi de pisică

Cuarțul ochi de pisică este un cuarț cu incluziuni dense și mici de rutilă, care creează efectul unui ochi de pisică. Acesta este, este de obicei, de culoare cenușie și translucid.

Origini și legende

Numele de cuarț provine din limba greacă, „krystallos”, care înseamnă gheață. Deoarece cuarțul este un cristal atât de cunoscut, culturile din întreaga lume au propria lor mitologie legată de această piatră. Filosofii antici greci precum Theophrastus, credeau că piatra transparentă este o formă de gheață permanentă, atât de rece, încât nu se poate dezgheța.

Oamenii din cele mai vechi timpuri, credeau în puterile magice ale cuarțului. Clarvăzătorii din Evul mediu foloseau bile de cristal din cuarț incolor, deoarece se spunea că ajută la prezicerea viitorului. Civilizațiile antice romane, egiptene și grecești foloseau cristale de cuarț ca talismane puternice. Romanii au folosit cuarț roz ca sigiliu pentru a semnifica proprietatea, iar egiptenii au crezut că piatra ar putea preveni îmbătrânirea.

Cuarțul este extrem de comun și se găsește în numeroase localități din întreaga lume. Sursele importante sunt mult prea numeroase pentru a fi menționate, deși, în general, cele mai prolifice țări care produc pietre prețioase de cuarț sunt Brazilia, Madagascar, India și SUA (Arkansas).

Asirienii, împreună cu romanii, se numără printre primii care au folosit această piatră în bijuterii. Bijuterii din cuarț roz au fost găsite, în jurul anilor 800-600 î.Hr. în zona cunoscută cândva, ca Mesopotamia (Irakul de astăzi) și se crede ca ar fi fost  lucrate de asirieni.

Caracteristici tehnice ale cuarțului

Cuarțul este unul dintre cele mai utile roci naturale. Este un compus chimic format dintr-o parte siliciu și două părți oxigen (dioxid de siliciu (SiO2)). Utilitatea sa poate fi legată de proprietățile sale fizice și chimice. Are o duritate de 7 pe scala Mohs, ceea ce îl face foarte dur. Este chimic inert în contact cu majoritatea substanțelor. Are proprietăți electrice și rezistență la căldură, care îl fac valoros în produsele electronice. Strălucirea, culoarea și diafanitatea sa, îl fac util ca piatră pentru bijuterii și, de asemenea, la fabricarea sticlei.

Cuarțul este, totodată, un mineral neobișnuit. Este stabil sub 573 grade Celsius, dar între 573 și 870 grade, se formează tridimitul (un alt mineral de siliciu). La 1470 grade, tridimitul suferă o rearanjare structurală și devine cristobalit, care este izometric. La 1710 grade, cristobalitul se topește până devine un lichid vâscos. Dacă este răcit rapid, se formează sticla de siliciu.

Formula chimică : SiO2

Culoare : alb, incolor, albastru, roșu, verde, galben, portocaliu, maro, roz, violet, gri, negru, multicolor

Duritate Mohs: 7

Sistem de cristal: hexagonal

Indice de refracție: 1,54 – 1,55

Transparenţă: transparent până la translucid

Luciu: vitros

Clasa minerală: cuarţ

Cuarțul este una dintre primele pietre prețioase cultivate pe scară largă. Dezvoltarea majoră s-a făcut în timpul celui de-al doilea război mondial, pentru a furniza cristale pentru aparatele de radio. Astăzi, industria noastră de calculatoare se bazează pe cuarț sintetic. Nu din cauza faptului că ar exista o penurie de cristale naturale, dar sinteticele sunt  întotdeauna curate și consumă mai puțin timp pentru a fi tăiate în bucățile necesare.

Cuarțul se cultivă, în principal, în pegmatite, dar este cultivat și hidrotermic în laboratoare.  Se poate dezvolta până la dimensiuni foarte mari, ajungând la mii de carate. Excepțiile sunt date de ametist, care rareori se poate cultiva, și se regăsește în pietre ce depășesc 100 de carate, dar și de și cuarțul roz, care, foarte rar poate depăși 30 de carate. Exemplarele translucide  de cuarț pot cântări câteva kilograme.

Proprietăți energetice și spirituale

Semnificația cuarțului incolor sau transparent este cunoscută pentru vibrațiile sale ridicate. Îndepărtându-ți mintea, corpul și spiritul de orice dezordine, un cristal clar de cuarț te poate ajuta să te aliniezi la sinele tău cel mai înalt și să trăiești la cel mai înalt potențial.

În Evul Mediu, medicii foloseau cuarțul în poțiunile lor de vindecare. Culturile timpurii din America foloseau amulete de cuarț. Cunoscută sub numele de „piatra iubirii”, s-a spus că echilibrează emoțiile și vindecă furia și dezamăgirea.

În America de Sud, culturile native credeau că,  acele cranii din cuarț de cristal transparent, păstrează spiritele strămoșilor lor. Și în Egiptul Antic, cristalul de cuarț clar, a fost folosit pentru a construi monumente, deoarece se credea că acestea, canalizează energia din sistemul planetar. Și în mitologia antică japoneză, piatra cristalină de cuarț clar era considerată un simbol al perfecțiunii, deoarece se credea că este forma fizică a respirației unui dragon alb. Mitologia susținea că dragonii erau simboluri ale generozității și bunăvoinței, astfel încât cristalul a devenit asociat și cu astfel de valori.

„La Madona Rosa” Lavra Berilo Branco, mina Sapucaia do Norte, Galileia, Minas Gerais, Brazilia. (39 x 20 cm). Sursa foto: Heritage Auctions

Faimosul exemplar La Madona Rosa este un cuarț roz – o piesă spectaculoasă, descoperită de minerii brazilieni în anii 1950 și numită astfel, pentru asemănarea cu reprezentările tradiționale ale Fecioarei Maria. S-a vândut cu prețul de 550.000 dolari in 2013, la Licitația Heritage.

Bijuterii cu cuarț celebre

Actrița americană Sadie Sink, nominalizată la Globurile de Aur din 2018, a strălucit pe covorul roșu, purtând o pereche de cercei din aur alb de 18 ct  decorați cu cuarț roz deschis în formă de pere (11,7ct), rubelit (2,5 ct), rubelit roz (2 ct) și diamante (1,4 ct) din colecția Temptations, a casei de bijuterii Chopard.

Actrița și cântăreața Jennifer Hudson, la decernarea premiilor Grammy  2015, purtând un inel decorat cu diamante si cuarț  lemon, realizat de bijutierul Jorge Adler.

Sursă foto: Pinterest

Pandantiv din aur 18 k și cuarț albastru pal, realizat în anul 1960 de către, celebrul designer de bijuterii, Arthur King. Piatra centrală este frumos lustruită, netedă și este înconjurată de zece rubine fucsia fațetate.

Sursa foto: Pinterest

Bijuterii Sabion cu cuarț

Cerceii sunt realizați manual din aur rose de 18 karate și au montate 158 de diamante cognac în greutate totală de 1,35 ct. Pietrele centrale ale cerceilor sunt  de cuarț fumuriu în greutate de 21,03 ct .

Cerceii sunt lucrați manual din aur galben de 14 karate și au montate două pietre naturale de cuarț roz și zirconii incolore.

Inel lucrat din aur de 14 karate și are montat un cuarț honey fațetat .

Sfaturi de îngrijire a cuarțului

Pentru curățarea bijuteriilor cu cuarț, utilizați apă caldă, detergent și o perie moale. Nu recomandăm să folosiți abur;

Păstrați bijuteria la întuneric, departe de lumina soarelui sau de alte surse de lumină UV, pentru a-și păstra culoarea (într-o casetă de bijuterii);

Alta modalitate de a curăța si încărca un cuarț este ca acesta să fie expus luminii lunii pline. Se recomandă plasarea bijuteriei cu cuarț în lumina directă a lunii, fie afară, fie pe un pervaz de geam.