Purtarea verighetelor ca simbol al căsătoriei este un obicei răspândit pretutindeni în lume, puține fiind popoarele care nu cunosc semnificația acestor bijuterii spirituale. Vă propunem o trecere rapidă prin istoria verighetelor pentru a afla de ce acestea sunt un simbol nemuritor al iubirii. Vom vedea că fiecare civilizație a avut propriile verighete deosebite și că noi, în epoca contemporană, continuăm o tradiție străveche a iubirii, care ne ține aproape de divinitate.
Verighete deosebite în istorie
Primii care au asociat o bijuterie cu legământul soților au fost oamenii neandertalieni. În ciuda cunoștințelor limitate, aceștia făceau brățări din nuiele, iarbă și papură pe care le legau în jurul gleznelor femeilor – obicei pe care modernitatea îl asociază cu o formă de „căsătorie”.
Verigheta cu un sens apropiat de cel din prezent a fost creată însă în Egiptul Antic . Primele verighete egiptene au fost realizate din oase, piele și fildeș, ulterior ajungându-se la formele mai rezistente, confecționate din metal (fier).
Indiferent de material, verighetele antice erau făurite în formă rotundă, cercul fiind asociat încă de pe atunci cu eternitatea, nemurirea iubirii și legământul în fața divinității.
Egiptenii ofereau verighete soțiilor drept simboluri ale iubirii și devotamentului, însă acestea indicau și un aspect financiar important: femeia care purta o verighetă avea dreptul la bunurile materiale ale soțului său.
Este important de știut că tot de la egipteni provine obiceiul de a purta verigheta pe degetul al patrulea al mâinii stângi, prin care se considera că trece vena amoris și merge direct la inimă.
Tradiția a fost preluată curând, în era noastră, de către romani și greci . Apoi, faptul că în Imperiul Bizantin meșterii au început să sculpteze diferite mesaje pe suprafața verighetelor stă mărturie pentru semnificația pe care aceste bijuterii o dobândiseră: erau unicul simbol al căsătoriei din iubire. Sculpturile de pe verighete înfățișau chiar și chipurile celor doi îndrăgostiți:
Cel mai popular model de verighete din Evul Mediu reprezenta două mâini împreunate, care formau conturul unei inimi: verighetele Fede .
Următoarele modele de verighete deosebite pe care le putem identifica în secolele XV-XVII sunt Posie și inelul verighetă Gimmel. Verigheta Posie era simplă și gravată pe interior cu un scurt vers semnificativ pentru cuplu (ex: Două trupuri, o singură inimă ), în timp ce inelele Gimmel erau piese complexe alcătuite din mai multe benzi de metal care înfățișau flori de Nu-mă-uita sau inimi roșii și erau bătute cu pietre, ornate cu mici sculpturi sau email colorat.
Verigheta Posie:
Inel verighetă Gimmel:
În secolul XVII sunt create verighetele evreiești. Aceste modele de verighete din aur erau realizate integral din metal prețios și aveau ca element central o casă, pentru a reprezenta căminul, unitatea familiei și devotamentul cuplului dincolo de orice preocupare materială. Adesea, „acoperișul” casei sculptate pe verighete se deschidea, lăsând să se vadă un citat evreiesc.
În trecut, verighetele erau purtate doar de mirese, principalul motiv fiind raportul soț-soție, care asuma, conform principiilor vechi, că femeia aparține și este supusă bărbatului. Abia în secolul XX verighetele au început să fie purtate și de către bărbați, practică tot mai răspândită în zilele noastre. Uneori, cele două piese sunt alese separat deoarece verigheta de bărbați se dorește a fi simplă și discretă.
Modele de verighete deosebite – verighete românești
Au fost create numeroase liste de tipul „Inele de logodnă faimoase”, însă de foarte puține ori sunt menționate și verighetele purtate de cuplurile celebre. Explicația se datorează faptului că verighetele moderne sunt, de regulă, piese simple, nedecorate sau ușor decorate cu pietre. Anumite cupluri preferă verighete cu model sau confecționate în forme atipice, în timp ce preferința publicului larg este pentru verighete simple.
Se întâmplă frecvent ca în magazinele noastre să pășească tineri aflați în căutarea unor verighete deosebite. „Dorim o pereche de verighete care să ne reprezinte. Să nu fie așa cum poartă toată lumea. Ne-ar plăcea să aibă elemente diferite, autentice.” – ne spun ei. Suntem mândri să le spunem că au ajuns unde trebuie pentru că avem întocmai ceea ce ei caută: verighete speciale, care se abat de la tiparul simplist și se îndreaptă către tradiție și spiritualitate.
Aceste verighete deosebite se regăsesc în colecțiile de verighete tradițional – spirituale Festin și Facerea. Lansate recent, în 2020, cele două colecții cuprind 16 modele de verighete care se bucură de un design unic – nu doar în țară, ci și în lume. Credem cu tărie că doar la Sabion verighetele tradițional spirituale sunt o creație spirituală ce îmbracă forma bijuteriei prin metalul prețios și decorurile sublime!
Verigheta Calea Inimii din colecția Festin și verigheta Drumul Îngerilor din colecția Facerea:
Pentru cei care doresc verighete deosebite de lux, suntem bucuroși să le prezentăm colecția de verighete cu diamante . Toate modelele de verighete cu diamante se aliniază cu designul contemporan și stilul exclusivist.
Iar pentru cuplurile care caută verighete întru totul atipice, recomandăm modelele de verighete Sabion din aur de 18 kt și tantal . Acestea aparțin unei colecții de bijuterii unice în lume, pentru a cărei tehnică Sabion deține brevet de invenție.
Verighetele Sabion sunt pregătite să fie martorele unei povești de iubire memorabile!